Rólunk

Cégtörténet:

Cégünk a TEHAG Kft. (Temperáltvizű Halszaporító Gazdaság) privatizációja után – annak utódjaként – 2009-ben kezdte meg tevékenységét a biatorbágyi halastavakon BIA-TEHAG Kft. néven. Vállalkozásunk 2022.06.20. óta Biafish Kft. néven működik tovább. Jelenleg több mint 150 hektár területen folytatunk édesvízi halgazdálkodást. Tavaink fő halfaja a ponty, süllő, csuka, amur és kárász, de a vevői igényekhez igazodva nevelünk busát, keszeget, compót, harcsát és tokféléket is.

Termelés módja:

A termelés során polikultúrás népesítéssel (több halfajt nevelünk együtt) igyekszünk minél nagyobb arányban kihasználni a tavak természetes hozamát, kiegészítő takarmányként búzát és tritikálét etetünk halainkkal. Tavaink kedvező környezeti adottságai mellett az alacsony halsűrűség és a kifogástalan minőségű abraktakarmány a garancia az egészséges, zsírszegény húsú és ízletes biai halra.

Célcsoportunk:

A termés nagy részét horgásztavaknak értékesítjük, de a karácsonyi időszakban halkereskedők és halboltok is gyakran választanak minket beszállítónak.

A tenyésztett halak nagysága:

A piaci méretű – három nyaras – hal előállítása mellett foglalkozunk egy- és kétnyaras korosztály nevelésével és értékesítésével, illetve pontyból és amurból tartunk 10 kg feletti példányokat is. A növendékhal-előállítás célja elsősorban a saját szükségletünk kielégítése, a felesleget pedig más termelőknek értékesítjük.

A haltermelés éves ciklusa:

A haltermelés a tavak téli feltöltését követő kihelyezéssel kezdődik. A tavaszi felmelegedéssel ugrásszerűen megnő a planktonok mennyisége, amik kiváló táplálékként szolgálnak a telelés során legyengült halállománynak. Április végén kezdjük a kiegészítő takarmányozást, ami október közepéig tart. Általában júliusra érik el a halak a továbbtelepíthető méretet. Ilyenkor a tavak vizét nem csapoljuk le, csalogató etetéssel az erre alkalmas nyári halászóhelyre szoktatjuk az állományt, és így végzünk ritkító halászatot. Általában csak piaci ponty, esetleg amur kerül a hálóba, amiket a nyári szezonban kiürült horgásztavakba szállítunk. Ősszel lelassul a halak anyagcseréje, ilyenkor abbahagyjuk a takarmányozást és megkezdjük a tavak leeresztését. Az őszi lehalászat kezdetétől már a teljes kínálat elérhető a vevők számára, aminek 80%-át november-decemberben értékesítjük. Tavasszal eladjuk a piaci halak megmaradt állományait, és ekkor halásszuk le a növendékeket, majd kezdjük elölről…

Ahogy a régi mondás tartja: „A halászatban az a szép, hogy minden évben újra lehet kezdeni.”