Halaink

Békés halaink

Ponty
(Cyprinus carpio)

A Kárpát-medence legismertebb és gazdaságilag legjelentősebb őshonos hala. Szinte valamennyi hazai álló és folyóvízben előfordul. A piaci méretet 3 nyaras korában éri el, gazdaságunkban az előnevelt mérettől a kapitális példányokig minden korosztály magtalálható.

Amur
(Ctenopharyngodon idella)

A távol-keleti Amur folyóból 1963-ban került hazánk vizeibe. Ízletes húsának és a vízinövényekkel benőtt tavak karbantartásában betöltött szerepének köszönhetően hamar elterjedt, és komoly gazdasági jelentőséggel bír, nem utolsó sorban remek horgászhal. Tavainkban is jelentős szerepet tölt be a nád és sás kordában tartásával. Többségét 2 és 3 nyaras korban értékesítjük, de akadnak belőlük 10 kg feletti példányok is. 

Keszegfélék
(Abramis)

Őshonos keszegféléink közül dévér, bodorka és vörösszárnyú keszeg fordul elő tavainkban. A természetes vízi halászat megszüntetésével hiánycikké vált, és megemelkedett ára miatt egyre nagyobb gazdasági jelentőséggel bír.

Compó
(Tinca tinca)

Egyik legszebb halunk! Jól tűri a mostoha körülményeket, de a ponty mellett nehezen tud érvényesülni, ezért a hazai halgazdálkodásban nincs nagy gazdasági jelentősége.

Kárász
(Carassius auratus gibelio)

Őshazája Kelet-Ázsia, ahonnan fokozatosan terjedt el egész Európában. Ivartalan szaporodásának és jó ellenálló képességének köszönhetően mi sem tudjuk kiirtani tavainkból. De ha már itt van, remek táplálékhalul szolgál ragadozóinknak, nagyobb méretben pedig étkezési célra is megfelel.

Ragadozó halaink

Csuka
(Esox lucius)

Őshonos, elterjedt ragadozóhalunk. Változatos, zöldes mintájának köszönhetően remekül beleolvad a fedezéket biztosító vízinövényekbe, és szinte mindenre rácsap, ami mozog. Jó növekedési eréllyel bír, a süllőnél falánkabb és kevéssé érzékeny a környezeti feltételekre, ezért gyakori fajta a tavainkban, amit 2-3 nyaras korban értékesítünk.

Harcsa
(Silurus glanis)

Hatalmasra növő, ízletes, szálkamentes húsú ragadozónk. Hatalmas mérete és falánksága miatt nem minden horgásztóban kedvelt, de a halboltok jégpultján és tógazdaságunkban is állandóan jelen van. Általában piaci méretben, 3-6 kg között értékesítjük.

Süllő
(Sander lucioperca)

A legnemesebb hazai ragadozóhalunk, mely a tiszta, oxigéndús álló és folyóvizeket kedveli. Lassú növekedésű, keskeny torka miatt elsősorban a razbórát és az alacsony hátú keszegféléket fogyasztja. Nehezen viseli a nyári oxigénhiányos időszakot, a lehalászatkor felkavart iszapos vizet és a szállítást is. 1-3 nyaras korban értékesítjük.